Alba ca Zapada


Producator: Walt Disney
Prima aparitie: 1937


"Alba ca Zapada si cei sapte pitici" este un film animat, american bazat pe povestea fratilor Grimm. Este primul lung metraj animat produs de Walt Disney si in acelasi timp primul film animat din lume.
Subiectul este cunoscut tuturor, nefiind necesar sa il amintim. Insa sunt cateva lucruri pe care stiu sigur ca nu le cunoasteti.

De exemplu ceea ce nu ati stiut este ca numele celor sapte pitici : Voiosul, Somnorosul, Doc, Morocanosul, Hapciu, Mutulica si Sfiosul ( Bashful, Doc, Dopey, Grumpy, Happy, Sleepy and Sneezy), nu neaparat in aceasta ordine, au fost cu greu alese dintr-o lista de 50 de alte posibilitati printre care: Pieptosul, Cheliosul, Murdarel, Gratiosul, Mancaciosul etc.

Desenul a fost regizat de William Cottrel, ajutat de o intreaga echipa, care a muncit enorm la aceasta productie, considerata de multi o adevarata nebunie a lui Disney, care putea sa falimenteze compania, atat din cauza muncii imense depuse in acest sens, cat si a costurilor necesare. Walt Disney a trebuit sa se lupte pentru ca filmul sa fie produs. Atat fratele sau, Roy Disney, cat si Lillian, sotia genialului producator de vise au incercat sa il faca sa renunte. Presa si industria filmului de la Hollywood au prezentat sarcastic noua creatie ca "Nebunia lui Disney". Dar cum publicitatea negativa este la randul ei publicitate, criticile au trezit curiozitatea publicului, care a asteptat cu nerabdare filmul. Disney s-a confruntat cu dificultati financiare importante, trebuind ca la un moment dat sa isi ipotecheze casa pentru a putea plati costurile de productie, care au depasit 1,5 milioane de dolari, o suma enorma pentru 1937.

Pentru scurt timp "Alba ca Zapada" a fost cea mai de succes productie din SUA, fiind depasita abia in 1940 la lansarea celebrului "Pe Aripile Vantului".
Vocea personajului principal a fost Adriana Caselotti, o actrita de origine italiana, in timp ce vocile piticilor au fost asigurate de mai multi actori amatori si debutanti, care au reusit sa construiasca personaje extraordinar de amuzante.

Niciun comentariu:

Aboneaza-te