Culoarea potrivita pentru camera copilului

Este foarte cunoscuta influenta culorilor asupra noastra, atat intr-un mod pozitiv cat si negativ. De aceea este foarte important sa alegi cea mai buna culoare pentru decorarea camerei micutului tau. Trebuie sa stii ca exista culori active (cum ar fi rosu, galben si portocaliu), culori pasive (albastru, verde si mov) si culori neutre (alb, negru, gri, bej si maro).

ROSUL
simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei, fiind una din culorile nerecomandate pentru dormitor. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele. Acest lucru nu presupune eliminarea lui in totalitate, dar o utilizare a acestei culori prin intermediul unor accente sau pete de culoare este binevenita. Daca vrei sa atragi atentia asupra unei zone, foloseste rosul intens pe suprafete mici pentru a crea o stare de vitalitate si dinamism dar si pentru a da un strop de culoare unui interior aparent banal.
Tips: Poti folosi mai multe tipuri de rosu dintre care numai unul intens pentru un efect plin de viata.


ORANJUL este cel mai bun substitut al rosului, fara a avea aceeasi intensitate. Simbolizeaza stabilitate si echilibru. Induce optimism, veselie, da senzatie puternica de apropiere, sociabilitate, sanatate.
Tips: Foloseste obiecte decorative din sticla in culori reci, cum ar fi vasele decorative albastre sau verzi suprapuse pe peretele oranj auriu pentru a pune in valoare lumina si caldura acestuia.

Foloseste BLEU daca doresti sa obtii o camera plina de liniste si calm. Relaxeaza sistemul nervos. El da efect de somnolenta, ii face pe oameni contemplativi, o reactie opusa rosului. Combina un albastru deschis cu unul inchis pentru a exprima incredere si devotament.
Tips:Un element albastru proiectat pe un perete in culori deschise, calde poate da stil intregii incaperi.VERDELE simbolizeaza natura si este o culoare proaspata. Este culoarea pe care ochiul o accepta cel mai usor si poate imbunatati vederea. Este o culoare care are un efect neutru asupra psihicului uman. In functie de starea calorica pe care vrei sa o induci, aceasta combinatie, va inspira in dormitor o atmosfera de liniste si pace, buna atat pentru somn cat si pentru activitati intelectuale.
Tips:Un bun acord este intre albastru deschis, verde si alb.
VIOLETUL se considera a fi culoarea cea mai indragita de copii, sustin oamenii de stiinta. Este culoarea ce stimuleaza imaginatia. In acest caz este cea mai potrivita culoare pentru spatiul de joaca. Prea mult violet, la fel ca si albastrul, poate sa duca la depresie.
Tips: Foloseste violeturi rosiatice pentru scheme cromatice mai calde sau inspre albastru pentru cele mai reci.CREMUL la fel ca si BEJUL si restul culorilor de pamant, sunt potrivite in genere copiilor hiperactivi. Un pic de bej incalzeste o paleta de albastruri fara a le suprasolicita.
Tips: Poti folosi violet si roz in combinatie cu bej pentru un look conservator dar feminin.Cum ALBUL reflecta 80% din lumina, camera este perceputa ca fiind mai mare si mai luminoasa. Poate servi drept baza pentru utilizarea accesoriilor colorate. Fereste-te de alb in forma lui cea mai pura, pentru ca, folosit la saturatie maxima, este perceput de ochi ca fiind rece si distant. O incapere complet alba ne duce cu gandul la o camera de spital sterila si rece. De asemenea utilizeaza diverse tonuri de alb, reci sau calde pe suprafete mari pentru ca nu sunt obositoare, se potrivesc bine cu orice culoare si pot pune in evidenta accesoriile, mobilierul, obiectele decorative sau alte accente cromatice.
Tips:Foloseste insa cu incredere albul pur pentru tavan, ca o pauza binemeritata pentru ochi
Galbenul este culoarea soarelui si este asociat in mod frecvent cu fericirea, bucuria si energia vitala. Produce un efect energizant de caldura, bucurie si energie pozitiva, stimuland activitatile intelectuale. Galbenul stralucitor este cea mai obositoare culoare pentru ochi. Culoarea reflectata stimuleaza prea mult ochiul, creand iritarea retinei. Galbenul stimuleaza metabolismul. Intr-o camera galbena copiii mici plang incontinuu si adultii isi pierd cumpatul. Ca si efecte pozitive se pot mentiona cresterea puterii de concentrare si stimularea activitatii creierului. Galbenul folosit in cantitati mici creaza senzatia de caldura si stralucire. Fiind o culoare solara poate fi combinata cu alte culori tonice, calde si stralucitoare cum ar fi oranjul,verdele deschis, verdele brotacel, rozul.
Tips: Daca doresti un interior calm, clasic, foloseste o nuanta de galben mai temperata in combinatie cu brunuri si pamanturi.
Rozul este cea mai romantica si afectiva culoare. Aceasta culoare te linisteste. Studiile au aratat ca rozul calmeaza si imbuneaza sentimentele. Rozurile pot crea stari pozitive, relaxante. Se potrivesc atat cu alte culori pastelate cat si cu nuante mai grele din zona rosurilor inchise sau olivurilor. Pentru suprafete vaste, rozul este o culoare curajoasa, de aceea este bine sa fie utilizat in tonuri mai temperate, cenusii.
Tips: Foloseste mai multe tipuri de roz pe acelasi perete pentru o vibratie magica si tinereasca.


Chiar daca acestea sunt reguli bune de urmat, ele nu se aplica automat tuturor copiilor. Fiecare reactioneaza in mod diferit la stimulii de culoare. Astfel ca, pe langa respectarea unui tipar recomandat de un profesionist, in ceea ce priveste decorarea unui spatiu intervine si simtul artistic personal. Succes!

Un comentariu:

Jade Graham spunea...

galben si portocaliu), culori pasive (albastru, verde si mov) si culori neutre (alb, negru, gri, bej si maro). camera copilului

Aboneaza-te